tisdag 29 september 2015

Höstbudget, ekonomi och vår verklighet


Regeringens höstbudget – vad ska jag säga. I Aftonbladets sammanställning är de stora vinnarna sjukskrivna och arbetslösa. Tydligen ska det löna sig att inte arbeta. Taket till A-kassan höjs med över 6000:-! Enligt sammanställningen är även barnfamiljen vinnare. Högre föräldraförsäkring, jo tjena, för de som har minimal inkomst och ändå är så korkade att de skaffar barn. De får 25:- mer om dagen. Gratis medicin och glasögon ska nu införas, undrar hur detta ska regleras? För att få plats med allt detta tar de t.ex. bort jämställdhetsbonusen, vilket har varit en stor fördel i vår familj. Sedan ska de fortsätta att sätta lagar, t.ex. genom att införa en tredje pappa månad.

Vi får ibland frågan från andra, och tyvärr genom andra, hur vi kan ha råd med allt vi gör. De som känner mig vet att jag hade en tuff men lärorik uppväxt rent pengamässigt. Detta är bland det bästa mina föräldrar har lärt mig, att hushålla med lite resurser. Ingen av oss är höginkomsttagare på något sätt men lever i stort efter mottot ”det handlar inte om den inkomst du har utan om de utgifter du skaffar dig”.

Här kommer några exempel:

Mat – mat är dyrt men för att försöka hålla nere kostnaderna handlar vi mycket på Netto och Lidl. Då och då storhandlar vi på ICA eller Citygross för att komplettera med de varor som lågpriskedjorna inte har. Vi tittar ofta på kilo/liter pris för att jämföra. Vi har ”ej reklam tack” på brevlådan men kikar på nätet innan vi åker till affären eller tar ett blad när vi väl är där. Vi försöker att inte luras till att köpa storpack bara för att det är billigt, det måste vägas mot att vi inte riskerar att få slänga mat. Vi handlar i princip aldrig, godis, snacks, läsk eller annat onödigt/onyttigt. Vi sparar våra kvitto, dels för att kunna räkna ut vad en månad hamnar på i snitt dels i fall vi handlar något som inte är mat som går sönder. Senast förra veckan var det en man på ICA som försökte reklamera en smörgåsgrill utan kvitto, det gick sådär då butikspersonalen kunde bevisa att varan säljs på fler än ett ställe. Vi försöker se till så att åtminstone en av oss har matlåda med sig. Blir det bara en får oftast jag den då en dagens i Västra Hamnen knappt går att hitta under 100-lappen medan du runt Möllan kan köpa en god falafel för 20 spänn!

Teknik – vi äger varsin smartphone med förmånliga abonnemang. Det är i stort vår ända fasta kostnad vad gäller teknik. Vi har inget bredband eftersom vi har fri surf i mobilerna. Vi har det lägsta kanalutbudet då vi knappt hinner titta på tv ändå. Vi har en gammal 42-tums tv som duger och en liten surfplatta som vi tar med när vi reser. Jag har förmånen att ha en bärbar dator i jobbet som jag brukar ta hem på helgerna.

Försäkringar – Försäkring för hus och fordon tecknas för 1 år i taget, inför varje år jämför vi olika bolag för att få bästa pris. Vi har bytt varje år sedan vi flyttade till huset (3 gånger). Att vara en trogen kund i dessa sammanhang lönar sig sällan. Här borde vi bli mycket bättre gällande att göra detsamma med elen....

Sune – Sune är 2 år, Sune blir glad bara han får kärlek, kläder, mat och torr blöja. Jag vill uppskatta att 90% av de kläder/skor han äger har vi köpt begagnat eller på rea. Varför betala massa dyra pengar nu? Jag ger honom hellre de kläder han vill ha när han är stor nog att välja själv. Minns själv hur jag suktade efter kompisarnas kläder från JC medan jag själv fick nöja mig med Gekås. De märkeskläder Sune äger har vi köpt utomlands, på outlets i Italien eller i USA. Gällande övriga saker till Sune så har vi ärvt mycket. Han har haft Rudolfs gamla spjälsäng, min gamla vagga (min mosters från början), vi har haft en vagn till Sune som vi fått av Rudolfs kollega, 15 år gammal men det funkar hur bra som helst. Vi köper inte heller en massa dyra böcker utan lånar de flesta på biblioteket, toppen då man tillslut kan vissa böcker utantill…

Fordon – Båda två cyklar till jobbet, gratis motion och frisk luft! Varför köra bil när du bor i en storstad? Cykel eller kollektivtrafik borde de flesta klara sig genom, bara man planerar sina dagar. Genom att vi cyklar till våra jobb kan vi unna oss att ha 2 bilar och 1 motorcykel. Dessa används till utflykter under helger och ledigheter. Vi tar sällan bilen för ett ärende utan försöker uträtta så mycket som möjligt när bilen väl ska användas. Motorcykeln går som en sporthoj och vi låter därför försäkringen stå på någon äldre vuxen för att få ner premien. På bilarna får vi ner premien genom att t.ex. inte låta någon under 24 år köra dem. Vi tankar på lågpriskedjorna och har inte en massa onödiga tankkort som gör att du springer in och betalar och köper på dig choklad och läsk.

Sparande – De pengar vi sparar sprider vi ut. Vi har lån, löner, sparkonto och fonder på SEB. Rudolf har sedan ytterligare konto på Nordnet och jag på Avanza. Sprider vi våra pengar så sprider vi samtidigt riskerna. Vi sparar både på kort och på lång sikt. Jag låter inte pengarna ligga och skvalpa på mitt lönekonto utan för aktivt över pengar till ett sparkonto, med något bättre ränta. Det är först nu, när Sune är 2 och vi fått mer regelbunden ekonomi igen, som vi har börjat med regelbundet sparande till honom.

Resor – Allt ovan gör att vi kan göra det vi älskar, resa! Innan Sune kom trodde jag att vi av olika anledningar skulle behöva ge upp det nästan helt och hållet. Det har blivit tvärtom. Med planering, planering, planering, vilja och tålamod kommer man långt. För att hålla nere kostnader här försöker vi t.ex. se till att flyga mitt i veckan istället för i anslutning till en helg, oftast billigare! Vi försöker bo billigt för att istället kunna lägga pengar på nöjen. Går det att campa gör vi gärna det, i somras bodde vi 3 nätter i Frankrike på en fin camping nära en sjö för 13 euro/natt= under 400:- totalt. Allt ovan gör även att vi i princip inte behöver ha någon budget när vi reser utan vi tar de utgifter som uppstår på plats och njuter av vår lediga tid tillsammans, med det inte sagt att vi slösar!

Nu stundar ytterligare en föräldraledighet och min vision är att leva på precis som innan. Vi har vetat om detta sedan i mars och har därmed kunnat lägga undan pengar som vi kan ta av vid behov. Det är inte dyrt med barn, om du planerar. Jag hoppas kunna lära Sune och hans syster/bror pengars värde, precis som mina föräldrar har lärt mig.
Det blev ett långt inlägg men jag kände att ibland måste man förklara sig för att folk ska förstå. Förhoppningsvis kan jag hjälpa någon med att spara ett par extra kronor.

/Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar